Ісламcькі вірування та практики

Значення ісламу

Основні вірування в ісламі

Єдність людства

Єдність істини

Стовпи ісламу

Стовпи віри

Ісламський шаріат (закони ісламу)

Законне та незаконне в ісламі

Війна

Джихад

Жінки в ісламі

Одяг

Традиції, що заважають ісламу


Значення ісламу

Іслам означає дотримання заповідей і волі Єдиного Бога (Аллаха). Це бажання має походити від серця та ґрунтуватися на непохитній вірі і переконанні, що Аллах є без сумніву єдиним. Воно також повинно підкріплюватися любов’ю та довірою.

Аллах – це не особливий бог мусульман, він є Творцем усього сущого, включаючи людство.

Пророк Мухаммад (мир йому) є Посланцем Аллаху. Пророк Мухаммад (мир йому) отримав Слово Аллаха (одкровення) через архангела Гавриїла (Святого Духа). Це одкровення лягло в основу ісламської релігії.

Коран – це зібрання одкровень, що записані у формі книги. Це точне Слово Аллаха, послане усьому людству.

Мусульманин – це будь-який чоловік або жінка, який вірить а Аллаха та Пророка Мухаммада (мир йому), Його Посланця, а також свідчить про свою віру та заявляє про прийняття ісламу як своєї релігії. Не варто називати мусульманина арабом. Мусульманин – це той, хто дотримується ісламської віри. Він або вона може бути будь-якої раси, тоді як араб належить лише до однієї раси. Араб може вибрати будь-яке віросповідання: християнство, іслам, буддизм, індуїзм, атеїзм тощо. Араби складають менше 18% мусульманського населення світу, що наразі складає п’яту частину світової популяції, або більше мільярда людей.

Іслам є простою та практичною релігією. Вона має чітко прописану та легко зрозумілу систему вірувань та закони, які може легко зрозуміти послідовник цієї релігії або студент. Іслам підтримує віру в пристойне цивілізоване суспільство. Іслам не вимагає неможливого благочинства від своїх послідовників, проте визнає, що всі люди роблять помилки і грішать. Ніхто не досконалий. Іслам проповідує мир, милосердя, справедливість, терпимість, рівність, любов, істину, прощення, терпіння, моральність, щирість і праведність.

Іслам є релігією, яка проповідує Єдність Бога, Єдність людства і Єдність Істини.


Основні вірування в ісламі

Єдинобожжя («таухід»)
Мусульмани вірять, що існує ТІЛЬКИ ОДИН Бог (Аллах). В ісламі вірити в Аллаха – це не просто вірити в Його існування, це також вірити в Його якості, поклонятися тільки Аллаху та виконувати Його заповіді. Таухід включає в себе єдинобожжя у володарюванні, єдинобожжя у поклонінні та єдинобожжя імен і якостей:

A) Єдинобожжя у володарюванні – це переконання в тому, що тільки Аллах є Творцем, тільки Він дарує долю, тільки Він керує всім сущим.

B) Єдинобожжя у поклонінні – це переконання в тому, що тільки Аллаху слід поклонятися, тільки Йому підкорятися, як заповів сам Аллах.

C) Єдинобожжя імен і якостей Аллаха – це переконання в тому, що тільки Аллах, Його імена та якості є бездоганними, згідно з тим, що Аллах розповідає нам у Корані, а також переконання в тому, що Його імена та якості, будучи бездоганними, належать лише Аллаху.

◊ Мусульмани вірять, що ніхто не є божественним, крім Аллаха, який є ані янголом, ані людиною. Аллах говорить:

«І ніхто не приймає рішень разом із Ним».

(Коран 18:26)

◊ Мусульмани вірять, що Аллах не спить, не втомлюється, та є безсмертним. Ці якості мають лише ті, кого Аллах створив. Аллаху невластиві слабкі сторони або втома.

◊ Мусульмани не вважають, що люди були створені за подобою Аллаха.

◊ Мусульмани вірять, що немає жодних посередників, які допомагають людині стати ближче до Аллаха або говорять від її імені. Вони вважають, що будь-яка людина може безпосередньо звертатися до Аллаха і просити про те, чого вона хоче.


Єдність людства

◊ Люди створені рівними перед Аллахом. Немає переваги однієї людини перед іншою з будь-якої причини, крім благочестя і праведності. Мусульмани зобов’язані поважати гідність усіх людей, незалежно від релігії, раси, національності або місця народження. Всі заслуговують на повагу.

◊ Людей не слід судити за тими чинниками, які вони не обирали, наприклад, за статтю, кольором шкіри, розміром, расою, вадами здоров’я тощо. Іслам вчить, що людська різноманітність є ознакою багатства милості Аллаха і красою Його творіння. Пророк Мухаммад сказав: «Воістину, Аллах не судить за вашою зовнішністю, але дивиться на ваші серця і ваші справи».

◊ В ісламі немає священиків, священства або святих, ніхто не має особливого доступу до таїнств, проте є вчені люди, які добре обізнані на ісламі. Їх обов’язок – пояснити іслам іншим. ВОНИ ПРОСТО КОНСУЛЬТАНТИ.

◊ Іслам вчить людей бути помірним в їхньому житті. Мусульмани не повинні жертвувати цим життям задля життя після смерті, а також відмовитися від роботи в цьому житті задля життя після смерті.


Єдність істини

Мусульмани вірять, що Аллах надсилав посланців до кожної нації протягом історії існування людства. Посланці приходили з однаковим посланням: моліться Єдиному Верховному Богу та виконуйте Його заповіді.

Невинність людини при народженні. Мусульмани вірять, що людина народжується вільною від гріхів і не несе відповідальності за гріхи інших. Після досягнення зрілості вона нестиме відповідальність за свої дії та здійснені гріхи в цьому житті та житті після смерті.

В ісламі немає первородного гріха. Мусульмани вірять, що Адама і Єву спокусили в рівній мірі, обидва згрішили і понесли відповідальність за непокору Аллаху. Обидва покаялися, і Аллах простив їх обох.

Мусульмани вірять, що жодна душа не повинна нести відповідальність за гріхи інших, навіть якщо це її батьки, діти, дружина чи чоловік.

Мусульмани вірять, що прощення приходить через покаяння. Мусульмани звертаються в молитві до Аллаха, без будь-яких посередників.

Порятунок в ісламі приходить через віру і молитву. Обидві йдуть разом, пліч-о-пліч.


Стовпи ісламу

Є п’ять стовпів ісламу:

  1. Шахада (свідоцтво віри)
  2. Салят (молитва)
  3. Сіям (піст)
  4. Закят (благодійність)
  5. Хадж (паломництво)

Шахада (символ віри)

Словесне підтвердження того, що немає бога крім Аллаха, і Мухаммад – Посланець Його.

Див Шахада відео для правильної вимови.

 

Салят (обов’язкова молитва)

Салят – це обов’язок кожного мусульманина, чоловіка чи жінки, після досягнення статевої зрілості. Мусульмани моляться в певний час протягом дня та ввечері: на світанку, опівдні, після полудня, перед заходом сонця та на ніч. Ритуал, що називається «вуду» (омовіння певних частин тіла водою), є необхідною умовою для саляту.

Rak'a

Ілюстрація зверху описує «рак’а» – послідовність рухів: стояння, поклоніння, припадання до землі та сидіння. Кожен салят складається з кількох рак’а. Мусульман закликають молитися в мечеті, але якщо вони не мають такої змоги, вони можуть молитися будь-де, де чисто. Мусульмани не моляться в туалеті.

Сіям (піст)

Піст у місяць Рамадан (дев’ятий місяць місячного календаря) дотримується лише від світанку до заходу сонця, та є обов’язком кожного дорослого мусульманина, чоловіка та жінки. Піст – це повна відмова від їжі, напоїв, куріння, жуйок, інтимних стосунків і будь-якого прийому будь-чого в своє тіло. Якщо людина хвора та потребує ліків, вона не може поститися. Піст – це час для самодисципліни, час позбутися поганих звичок, таких як суперечки та погані слова. Ті люди, які хворіють і не можуть поститися з причини слабкого здоров’я, звільняються від посту. Проте, вони повинні накормити бідну людину однією стравою за кожен день, що був пропущений під час посту. Вагітні жінки, жінки під час менструації чи жінки, що годують, а також подорожуючі, також звільняються від дотримання посту. Проте, коли ситуація в їх житті зміниться, вони повинні надолужити пропущені дні посту або нагодувати бідну людину однією стравою за кожен пропущений день посту.

Закят (благодійність)

Закят – це благодійність, обов’язкова для кожного мусульманина, чоловіка та жінки, які отримують дохід або мають власність, що перевищує їх мінімальні потреби. Обов’язковою сумою є 2,5% від зайвого багатства. Це також називається податком, оскільки він також підтримує урядових працівників, котрі не мають права на альтернативне джерело заробітку.

Хадж (паломництво)

Здійснення паломництва до Мекки в Саудівській Аравії необхідно зробити кожному мусульманину хоча б раз у житті, якщо у нього є фінансова та фізична можливість це зробити. Хадж починається кожного року в місяць зуль-хіджа, який є дванадцятим місяцем ісламського (місячного) календаря. Хадж – це духовна подорож, коли мусульманин забуває про все мирське та присвячує свою увагу та час лише Аллаху.


Стовпи віри

В ісламі є шість стовпів віри: віра в Аллаха, Його янголів, Його книги, Його пророків і посланців, Судний День і долю.

1. Віра в Бога (Аллаха)

Іслам вчить, що є Один Бог (Аллах), якому слід покланятися та молитися.

2. Віра в янголів

Мусульмани вірять, що Аллах створив невиданих істот – янголів. Мусульмани вірять в їх існування, їх імена, місії та описи, що містяться в Корані та суннах (Вченнях Пророка).

3. Віра в Книги Аллаха

Мусульмани вірять, що Аллах час від часу посилав людству священні тексти через Його пророків. Ці тексти надійшли до нас від того самого священного джерела. Вони всі є божественними одкровеннями. Мусульмани вірять в оригінальність тексту цих книг. Існує п’ять відомих божественних книг: 1) Сувої Ібрагіма; 2) Забур (Псалми), ниспослані Пророку Давиду; 3) Таурат (Тора), ниспослана Пророку Мусі; 4) Інджиль (Євангеліє), ниспослане Пророку Ісі; 5) Коран, ниспосланий Пророку Мухаммаду.

4. Віра в пророків Аллаха

Мусульмани вірять, що Аллах послав людству пророків, щоби повідомити істину. Мусульмани вірять в їх існування, їх імена, їх послання в тому вигляді, в якому Аллах і Його пророки повідомили про це. Пророки позбавлені божественності, оскільки божественним є тільки Аллах Всемогутній. Вони всі праведні, правдиві і благочестиві люди, обрані Аллахом, щоб бути прикладом усьому людству, оскільки їх слова і вчинки відповідають божественними заповідям.

5. Віра в Йом Аль-Кійама (Судний День)

Мусульмани вірять, що цьому світу, і всьому, що є в ньому, одного дня прийде кінець, все буде знищено. У цей день воскреснуть усі мерці, і Аллах розсудить з досконалою справедливістю кожного відповідно до його хороших чи поганих вчинків, які він зробив у своєму житті, і кожна жертва матиме права. Аллах воздасть тим, хто мав праведне життя і робив добрі справи, відправивши їх до раю (джанна). Аллах простить тих, кого забажає серед людей, які не корилися Його наставлянням, або покарає їх у пеклі (джаханнам).

6. Аль-када валь-кадар (віра в долю, божественне призначення)

Мусульмани вірять, що оскільки весь всесвіт підкоряється волі Аллаха, то все, що відбувається у всесвіті, від незначної події до події великого масштабу, підкоряється Аллаху. Мусульмани уповають на Аллаха, проте вони зобов’язані докладати щирих зусиль і прагнути робити якнайкраще, а не просто сидіти і пускати все на самоплив. Ця віра додає людині внутрішньої впевненості, довіри і спокою в серці, особливо під час негараздів. Крім того, вона живе з упевненістю, що все, що через що вона повинна пройти, у тому числі смерть, обов’язково прийде в призначений час.


Ісламський шаріат (закони ісламу)

Шаріат є божественним кодом поведінки, який направляє мусульман у всіх справах впродовж життя. Шаріат складається з двох частин: ібадат (система поклоніння), і муамалат (система людських стосунків). Основним джерелом, що регулює всі закони ісламу, є Аллах. Це здійснюється через два канали: першим є Коран, книга Аллаха, а другим – сунна, яка є аутентичною збіркою висловлювань і дій Пророка, а також містить інформацію про те, що говорили або робили його сподвижники, до чого він не мав жодних заперечень.


Законне та незаконне в ісламі

Основне правило, що регулює питання законного і незаконного, звучить так: законно те, що не визначене в джерелах ісламських законів як незаконне. В ісламі заборонено пити алкоголь, вживати наркотики, використовувати проценти та інше аморальне поводження. Також забороняється їсти м’ясо свинини, хижаків (тварин і птахів) і всіх мертвих тварин.


Війна

Війна не є метою ісламу, не є нормальним процесом для мусульман, використовується лише в самих крайніх і надзвичайних обставинах, коли всі інші спроби справедливого і мирного рішення суперечки не працюють. В ісламі кожна істота має право на вільне і мирне існування, незалежно від релігійної, расової або географічної приналежності. Якщо немусульмани ставляться мирно або навіть індиферентно до мусульман, немає жодних підстав або виправдань оголошувати війну, починати військові дії чи будь-який акт агресії або порушувати їхні права.


Джихад

В ісламі джихад означає «священна війна». І це не означає оголошення війни проти інших релігій, проти християн або євреїв, хоч деякі люди хочуть це так сприймати. Джихад буквально означає «прагнення, докладання всіх зусиль для самовдосконалення та покращення суспільства в цілому». Джихад має внутрішній, соціальний і войовничий аспект.

– Внутрішній аспект джихаду охоплює боротьбу зі своїми поганими звичками. Він включає в себе найщиріші моральні зусилля кожного мусульманина протистояти внутрішній або зовнішній схильності до різних гріхів. Зусилля, щоби подолати проблеми, труднощі та спокуси.

– Соціальний аспект включає боротьбу проти соціальної несправедливості чи створення соціальної системи, заснованої на благодійності, повазі та рівності. Він також передбачає заклик людей примножувати добро та викорінювати зло.

– І, нарешті, войовничий аспект джихаду має форму війни проти агресії чи боротьби проти сил тиранії та пригнічення. Але навіть тут мусульмани дотримуються суворих правил поведінки, прописаних в ісламі, в яких зберігається життя невинних і недоторканість природи.

– Іслам заперечує всі форми тероризму, екстремізму, фанатизму і фундаменталізму. Ісламська релігія гарантує святість життя (життя немусульманина вважається священним, як і мусульманина), честі, майна і свободи сповідувати будь-яку релігію за власним вибором, а також будь-яку іншу поведінку, якщо вона не зашкоджує іншим. Тероризувати людей, сіяти страх у суспільстві або шкодити іншим вважається одним із найбільших гріхів в ісламі. Аллах суворо карає тих, хто бере участь у таких діях.


Жінки в ісламі

Іслам ставиться до жінки як до рівного, зрілого і здатного партнера чоловіка, без якого не може існувати сім’я, і вчить, що чоловіки і жінки є рівноцінними створіннями Аллаха.

У певних суспільствах з жінками поводяться відповідно до споконвічних звичаїв і племінних традицій, але в ісламі – з повагою і честю. Іслам оберігає честь і гідність жінок, і вимагає, щоб до них ставилися з повагою і честю. Жіночність не можна використовувати. Жінка – це особистість, чия сексуальність виражається у відносинах лише з чоловіком.

В ісламі шлюб можливий лише за умови, що жінка погоджується з ним і їй надають придане. Іслам визначає пріоритети для чоловіків і дружин. Відповідальність за забезпечення родини покладається на чоловіка, в той час як відповідальність за догляд за будинком і виховання дітей – на дружину. Це основні пріоритети, але співпраця між чоловіком і дружиною не лише можлива, але й рекомендується.


Одяг

Мусульманські жінки також за волею Аллаха повинні носити невеликий хіджаб (головний убір). Вдома, у колі сім’ї з чоловіком, дітьми, братами, дядьками, дідами та іншими представниками чоловічої статі (членами сім’ї, які не можуть із нею одружтися), і в колі інших жінок, мусульманка може знімати такий одяг і прикрашати себе так, як вважає за потрібне.

Незаконним одягом і прикрасами вважаються:

тісний або прозорий одяг, одяг, що відкриває певні частини тіла, сексуально привабливий одяг, екстравагантний одяг, купальники, макіяж або парфуми на публіці, перуки. Золото та шовк дозволено носити лише чоловікам, але вони не є забороненими для жінок.

В ісламі жіноча краса та сексуальність не демонструються на публіці.


Традиції, що заважають ісламу

Дотримання ісламу (як і інших релігій) відрізняється залежно від сили віри. Іноді культура і традиції заважають релігії, або навіть затьмарюють її. Дехто стверджує, що те, що присутнє в їх культурі і традиціях, є частиною релігії, хоча це не так, або роблять речі, які не мають жодної правомірності в ісламі і навіть заборонені. Але водночас інші тлумачать це як догмати ісламської релігії.

Вірування та практики мусульман не слід судити за віруваннями та законами інших релігій, оскільки певні законні методи однієї релігії можуть тлумачитися представниками іншої релігії як незаконні або навіть неправильні.

Іноді поведінка деяких людей може бути образливою для інших, незважаючи на те, що ця поведінка не була спрямована образити інших. Наприклад, іслам велить мусульманам опускати очі, коли вони говорять з людьми на знак поваги до інших. Це може образити інші культури, де зоровий контакт дуже важливий при спілкуванні.

Щоб жити в мирі та гармонії у світі, треба розуміти, що люди створені різними, і розрізняються за кольором шкіри, мовою та релігією, культурою і традиціями. Люди різні, але це не означає, що вони погані чи злі.